(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

V času od 16. do 21. aprila 2024 sta se vodja središča Unesco ASPnet šol za Pomurje, učiteljica Tatjana Perša Habuš, in devetošolka Žana Čolnik udeležili 5. mednarodnega mladinskega simpozija svetovne kulturne dediščine v Grčiji.

Skupaj se je simpozija udeležilo 24 delegacij iz 14 držav: Andore, Azorskih otokov (Portugalska), Kitajske, Hrvaške, Danske, Nemčije, Grčije, Nizozemske, Omana, Sv. Martina, Šrilanke, Turčije, Slovenije in ZDA.

Otvoritvena slovesnost je potekala v Atenah, ostale aktivnosti pa na Mednarodni olimpijski akademiji v Olimpiji. Mladi iz sodelujočih držav so predstavili delček kulturne dediščine iz njihovega okolja ter aktivno sodelovali v delavnicah in razpravah o različnih aktualnih temah. Ob druženju in sodelovanju so pridobivali nove izkušnje in sklepali nova prijateljstva. Ogledali so si tudi sodobno pridelavo olivnega olja in spoznavali lokalno kulinariko.

Žana je s predstavitvijo pustnih običajev v Sloveniji navdušila celotno dvorano in za svoj nastop prejela številne čestitke ostalih udeležencev.

V okviru simpozija so mladi in njihovi mentorji obiskali tudi starodavno Olimpijo, kjer so pred več kot 2000 leti potekale prve antične olimpijske igre in od koder je 16. aprila odpotoval tudi olimpijski ogenj za prihajajoče olimpijske igre v Parizu.

Ob koncu simpozija so vsi udeleženci podpisali deklaracijo o aktivnem sodelovanju pri varovanju svetovne kulturne dediščine in jo slovesno predali gospe Julie Saito, vodji mednarodne koordinacije Unesco ASPnet šol s sedežem v Parizu.

Tatjana Perša Habuš

Dostopnost