(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

UNESCO projekt OŠ Kapela – Živimo skupaj je v šolskem letu 2023 zacvetel v druženju znotraj šol in bližnje okolice. Finalni dan projekta smo ponovno izvedli na svetovni dan voda – 22.3., ko smo izvedli dan dejavnosti za celotno šolo in k nam povabili gostujoče učence, dijake, varovance, mentorje.

Dan smo pričeli znotraj razrednih skupnosti, kjer so učenci razmišljali o prednostih življenja skupa j v skupnosti razreda in šole. Iskali so prednosti le tega, prav tako pa razmišljali, kaj je z njihove strani potrebno narediti, da se imamo skupaj dobro.

Nadaljevali smo skupaj z gostujočimi, v naši novi telovadnici, kjer smo najprej poslušali UNESCO himno v izvedbi šolskega zbora, zatem pa smo si v izvedbi dramskega krožka ogledali zabavno igrico, ki je nastala pod mentorstvom učiteljice Tatjane Perša Habuš. Ravnateljica je nagovorila prisotne in izpostavila bistvo projekta in delavnic, ter povabila v prijetno in uspešno ustvarjanje.

Sledile so delavnice, ki jih je bilo letos veliko. 1. razred se je z gozdarkama odpravil raziskovat bližnji gozd. 2. razred se je odpravil na ogled kmetije Vrzel v Turjance. 3. razred je obiskala upokojena učiteljica Slavica Kovačič, ki je izvedla folklorno delavnico v katero so se priključili tudi varovanci doma starejših iz Radencev – Senecura. 4. in 5. razred se je razporedil kar v tri delavnice glede na interese. Pod mentorstvom Gabriele Flisar so učenci kvačkali dekorativne izdelke, pod mentorstvom Tjaše Novak so izvedli delavnico poskusov z vodo ob svetovnem dnevu voda in pod mentorstvom Suzane Metličar in Zdenke Rautar šivali strojno in ročno.

Višji razredi so se glede na interese prav tako razvrstili v številne delavnice, pridružili pa so se jim tudi učenci OŠ Turnišče, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici in DOŠ 1 Lendava. Gostujoče osnovnošolce so učenke turističnega krožka popeljale po Kapelski okolici in razkazale naše lokalne biserje, prav tako pa so zanje pripravile kvasenico in ocvirkovko pod mentorstvom mag. Bernarde Roudi. SPTŠ, SZŠMS in SŠGT so bile srednje šole, ki so se prijazno odzvale na vabilo, da svoje programe v delavnicah pokažejo našim učencem in dajo možnost sodelovanja. Mentorji so skupaj z dijaki izvedli fantastične predstavitve. Pridružili so se nam še frizerka Mateja Filipčič in izdelovalka naravne kozmetike in čistil Simona Rantaša, ki sta prav tako na izjemno zanimiv način delili svoje znanje z učenci. Učitelji OŠ Kapela so pripravili še delavnice tujih jezikov, kamišibaj in likovno ustvarjanje, kjer so nastali zanimivi izdelki učencev, ki so sproščeno ustvarjali na različnih področjih in na neustaljen način.

Skupaj z zavodi, ki so sodelovali na daljavo je v šolskem letu 2022/23 v projektu Živimo skupaj sodelovalo 21 šol, zavodov, ustanov, ki zajemajo vrtce, osnovne in srednje šole, ter centre za delo z otroki s posebnimi potrebami in starostniki. Na podlagi smernic, ki smo jih razpisali in objavili na UNESCO strani in spletni strani OŠ Kapela ob začetku šolskega leta, so sodelujoči na daljavo oblikovali in poslali svoje prispevke, ki jih bomo razstavili na panoju šolskega hodnika. Ob vseh učencih na OŠ Kapela, je k nam prišlo tudi 19 gostujočih dijakov in učencev s svojimi mentorji in več mentorjev iz bližnjega okolja.  Na daljavo je sodelovalo še 848 zunanjih učencev/dijakov/učencev s PP/ vrtčevskih otrok z velikim številom mentorjev (69).

Preko UNESCO projekta Živimo skupaj, ki je na naši šoli že stalnica in ima svoj sloves tudi po šolah drugod po Sloveniji, skušamo učencem vsako leto na zabaven in njim ljub praktični način dela, predstaviti kar jih dodatno zanima in približati znanje, ki jim bo v življenju koristilo.

Hvala vsem, ki ste v našem projektu sodelovali. Upamo, da ste v dejavnostih uživali in se nam še kdaj pridružite.

vodja UNESCO projekta Živimo skupaj in koordinatorica UNESCO šole na OŠ Kapela

Nina Budja Zalokar

Dostopnost