(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Danes je praznični dan – »Ta veseli dan kulture«. Poteka na dan, ko obeležujemo obletnico rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Od leta 2000 na ta dan slovenske kulturne ustanove na široko odprejo svoja vrata in vabijo obiskovalce na številne dogodke – brezplačno.

Letošnji 3. december pa je žal zaradi izrednih ukrepov drugačen in zato tudi praznovanje »Tega veselega dneva kulture« ne more biti takšno, kot je bilo v preteklih letih. Letos širom po Sloveniji praznujemo sicer narazen, a vendar skupaj. V marsikatero kulturno ustanovo lahko vstopimo »virtualno«.

Četrtošolci so današnji dan posvetili KULTURI. V videokonferenčni delavnici so najprej iskali pomen besede »kultura« ter asociacije na to besedo, se spomnili številnih kulturnih ustanov in poklicev kulturnikov, ki jih poznajo, ter navajali konkretne primere »kulturnega« in »nekulturnega« obnašanja. Še posebej so izpostavili pomen pozdravljanja in odzdravljanja ter primerno ravnanje ob poslušanju slovenske himne, ki mu na šoli posvečamo posebno pozornost.

Nato so na svojih urnikih iskali predmete, pri kateri v šoli razvijajo kulturo oz. nastajajo izdelki, povezani z njo. Skozi sprehod po šolski publikaciji so raziskovali tudi načrtovane dneve dejavnosti, ki so tako ali drugače povezani s kulturo. Ugotovili so, da jih je res veliko, bomo pa marsikaterega letos primorani izvesti drugače, kot je bilo sprva načrtovano.

Na koncu so umetniško ustvarili še napise »Ta veseli dan kulture«.

Naj nas danes (in tudi v prihodnje) povezuje KULTURA.

Dostopnost