(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si
Živimo skupaj

Živimo skupaj

22.3.2018, Svetovni dan voda, je dan izvedbe nacionalnega projekta naše šole, z naslovom Živimo skupaj. Izvajamo ga v sklopu UNESCO asp mreže. Ta dan vsa šola izvaja dan dejavnosti in na različne načine uresničuje cilje UNESCO šole. Naši temeljni cilji so predvsem:

  • praktično – aktivno delo,
  • razvijanje kulture miru in nenasilja,
  • razvijanje štirih Delorsovih stebrov (živeti, vedeti, biti, delati skupaj),
  • spoznavanje kulturnih, naravnih in geografskih značilnosti domačega kraja, Slovenije, domačih obrti in običajev,
  • spodbujanje pozitivnih medosebnih odnosov,
  • razvijanje spoštovanja do sebe, drugih in okolja,
  • ohranjanje pristnosti in sožitje med generacijami ter učenje od starejših,
  • spodbujanje k recikliranju in ponovni uporabi surovin/materialov
  • spodbujanje k naravni samooskrbi

 

V projektu sodeluje 12  šol in vrtcev ter en zavod, ki so izvajali delavnice v sklopu projekta Živimo skupaj, pet od teh se je s svojimi učenci pridružilo delavnicam, ki smo jih pripravili na naši šoli.

OŠ Kapela je obiskalo kar nekaj zunanjih gostov, ki so skupaj z našimi učitelji izvajajo raznolike delavnice. Vsem se iskreno zahvaljujemo.

Dan smo začrtali skozi delavnice, ki smo jih pričeli ob 7.30 z UNESCO himno in nagovorom o poteku dneva.

Predšolska skupina otrok iz vrtca Grozdek – Kapela je skupaj s prvim razredom izvajala medgeneracijsko druženje. Pridružili so se jim varovanci doma starejših občanov iz Radencev, s katerimi so izvedli zabavne delavnice v telovadnici. Dan so nadgradili z izdelki iz odpadnega materiala in urjenjem ročnih spretnosti.

Drugi in tretji razred sta dan preživela v gozdu z dvema gozdarkama, ki sta zanje pripravili poučno predstavitev poklica in dejavnosti povezane s spoznavanjem gozda.

Četrti razred je izdeloval izdelke iz odpadnih materialov. Poudarek so dali izdelavi čebele iz odpadnih materialov s katero bodo sodelovali v svetovnem  ENO umetniškem natečaju  – izdelave 3D čebele iz recikliranih materialov. Na pobudo slovenskih čebelarjev je UNESCO na seznam obeležitev svetovnih dni dodal tudi Svetovni dan čebel, ki ga bomo obeležili s sodelovanjem v projektu ENO z izdelavo čebel in z zasaditvijo sadnega drevesa v bližnji prihodnosti.

Peti razred je iz starega ustvarjal novo in skrbel za trajnostno naravnanost. Iz starih oblačil so izdelovali torbe in vrečke, ob tem pa ustvarjali še druge izdelke iz odpadnih materialov.

Tretja triada se je porazdelila med sedem delavnic, v katerih so se jim pridružili tudi učenci drugih šol s svojimi mentorji.

V delavnici z naslovom Izdelava sira in domači kulinarični izdelki, je gospa Vrzel iz kmetije v Turjancih, predstavila predelavo mleka, izdelali so domači sir in različne namaze iz skute. Učenci so se preizkusili tudi v peki kruha in domačega peciva.

V delavnici z naslovom Izdelki iz lesa in urejanje okolice so učenci izdelali zunanje družabne igre na lesu, obnovili in popravili zunanje koše iz lesa in izdelali dekoracijo iz odpadnega lesa.

V delavnici Frizerstvo in naravna kozmetika, so učenci najprej pripravili, nato pa še poizkusili, različne doma pripravljene kozmetične izdelke. Po lepotni kuri jim je frizerka, gospa Mateja Filipčič, predstavila svoj poklic in jih usmerjala pri oblikovanju preprostih pričesk.

V delavnici Šolsko glasilo so učenci spoznali potek nastanka glasila. Zapisali so haikuje na temo vode ob Svetovnem dnevu voda in sooblikovali šolsko glasilo. Spoznali so poklic novinarja.

Zdravstveno – kozmetično delavnico so izvajali dijaki iz Srednje zdravstvene šole. Najprej so predstavili poklic zdravstvenega delavca in učencem ponudili praktične delavnice. Nato so predstavili še poklic kozmetičarke, kjer so bile dijakinje mentorice učenkam pri ličenju z lastno kozmetiko.

V delavnici z naslovom Pomladni oder in dekoracija iz odpadnega materiala so učenci ustvarjali sceno na odru in se preizkušali v ročnih spretnostih ob izdelavi raznolikih dekorativnih elementov iz odpadnih materialov.

V zadnji delavnici z naslovom Košare iz papirja in rože iz najlonk, so preizkušali spretnost prstov in ustvarjali zanimive izdelke iz vsakdanjih materialov.

Dan smo zaključili z evalvacijo dneva in ogledom razstavljenih izdelkov po hodniku šole.

Vsem izvajalcem se iskreno zahvaljujemo. Tudi v prihodnje si želimo podobnih sodelovanj, v katerih učenci aktivno nadgrajujejo svoje znanje in zanimanje.

 

koordinatorica nacionalnega UNESCO projekta Živimo skupaj

Nina Budja Zalokar

 

Dostopnost