(02)566 90 60 tajnistvo@os-kapela.si

Po  svetu praznujejo ljubitelji števila pi 14. marec kot DAN PI. To je rojstni datum Alberta  Einsteina. Prirejajo razne  resne in šaljive aktivnosti, tekmovanja v pomnjenju števila PI itd.

π je Ludolfovo število z neskončno decimalkami (3,141592….), ki se uporablja v povezavi s krogom.

Na naši šoli smo obeležili dan pi z dvema aktivnostma. Devetošolci so za učence  od 6. do 9. razreda izdelali sponke z znakom števila pi. Izvedli smo še medšolsko tekmovanje v pomnjenju števila pi.  Pridružili so se učenci OŠ Kajetana Koviča Radenci. Na naši šoli so tekmovale tri učenke: Martina Jelen Smolko 7.a, Eva Kegel 8. a in Martina Koren 9. a, na OŠ Kajetana Koviča pa 12 učencev. Najuspešnejše iz obeh šol  so bile: Eva Pešti 9. a, ki se je naučila 252 decimalk, Živa Sečko 6. a  137 decimalkami in  Eva Kegel 8. a  110 decimalk.

Tekmovanje v recitiranju oziroma pomnjenju števila pi prireja v Sloveniji Fakulteta za matematiko in fiziko. Slovenski rekord je letos 773 decimalk, ki ga je dosegla osnovnošolka. (lanski 3141 decimalk)

Čestitke učencem!                                                                      Učiteljica matematike Marija Andrejč

Eva Kegel pozna 110 decimalk števila pi

Eva Kegel pozna 110 decimalk števila pi

Dostopnost